Gratis arbejdsrelateret træning

#edcmooc Cuppa Mooc

Vidste du at der findes pludselig en masse gratis arbejdsrelateret kurser på videregående niveau? At mange er tilbudt af de store universiteter såsom Stanford og Carnegie Mellon i USA og at fænomenet også begynder at brede sig her i Europa? Har du brug for lære noget om

  • Psykologi
  • Programmering
  • Iværksætteri
  • Pædagogik
  • Sprog
  • Økonomi

Kurserne varer typisk fra et par uger til højst 12 uger og forgår 100% på nettet. Typisk kræver det at man bruger mellem to og 6 timer om ugen på opgaverne.

Man kan tit få et Certificate of Completion når man er færdig hvis man har bestået alle de automatiske quizzer og deltaget i de fælles projekter som nogle gange er en del af vurdering.

Disse kurser hedder MOOCs hvor bogstaverne står for

M – Massive

O – Open

O – Online

C – Course

Massive betyder at de normalt tiltrækker titusindvis af deltagere. Derfor kan man ikke forvente at man har en personlig tilknytning til underviseren. Til gengæld betyder det at online forumene vrimler med aktivitet fra de andre deltager. Det er ikke sikkert hvor lange universiteterne bliver ved med at tilbyder sådanne kurser fordi det ikke er en bærdygtig forretnings model at tilbyde ting gratis. Men man får materialer fra de bedste universiteter og de bedste professorer imens de debattere om hvordan de vil fortsætte med at udbrede deres brand.

Open betyder at der ikke er noget krav eller nogen forudsætning udover at man har interesse for emnet. Men der er også en grund til at der er et kæmpe frafald fra sådanne kurser, typisk op til 90 %. Der er mange som betragter det som et nederlag for konceptet, men jeg vil hellere sammenligne det med de mange bøger man har liggende derhjemme som venter at blive læst. Vil man fjerne de bøger bare fordi man kun har bladret igennem et par sider af og til?

Online er også en del af åbenhed idet det betyder at man kan tage kurserne uanset bopæl, bare man kan arbejde online og på engelsk. De fleste MOOCs findes på engelsk, nogle på spansk og et par på fransk og tysk. Desværre ikke på dansk endnu.

Course har den betydning vi alle kender til: kurset har en start dato og en slut dato, materialer man skal igennem og opgaver man skal løse. De populære kurser begynder at blive gentaget så man får chancen alligevel hvis det ikke var muligt i første om selvom man ikke havde mulighed for at deltage første gang.

Det store frafald er nok noget som mange er bekymret for, men spørgsmålet er hvordan man kan få bedre udbytte fra disse (stort set) fremragende kurser? En måde at kompensere for manglende opmærksomhed fra professoren er at danne studiegrupper som kan støtter hinanden, og i mange tilfælde kan man også arbejde på det fællesprojekt, som tit er en del af sådanne kurser. Det kunne også tænkes at et coaching forløb ville gavne arbejdsgrupper med at holde gejsten.

Som veteran MOOC deltager, kan jeg tilbyde hjælp med valg af det rigtige kursus, dannelse af studiegrupper og coaching af holdet hele vejen igennem.

Billed: S B Ryan
Redigeret af Gwen Fox